Nom: Casa Calvet
Adreça: Carrer de Casp 48
Arquitecte: Antoni Gaudí
Any de construcció: 1899
Accés: Prohibit. En els baixos hi ha un restaurant que conserva elements originals varis.
La Casa Calvet va ser construïda per als hereus de Pere M. Calvet, fabricant de teixits, en una finca que la família Calvet havia comprat l'any 1897. La data del projecte és del 29 de marc del 1899, tot i que les obres havien començat a l'agost del 1898. L'any 1900 va obtenir el premi de l'Ajuntament de Barcelona al millor edifici de l'any i està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional.
L'edifici va servir tant per al negoci, com per a habitatges, situats a les plantes superiors. Està considerada l'obra més conservadora de l'arquitecte. És un edifici entre mitgeres, amb el soterrani i la planta baixa destinats a magatzem i oficines, i quatre plantes amb dos habitatges a cadascuna. El projecte es basa en l'organització habitual de la casa de veïns de l'Eixample de Barcelona, segons un tipus ja plenament consolidat aleshores, amb dos habitatges per planta al voltant de quatre celoberts i de la caixa d'escala i amb dues façanes: una al carrer i una altra al pati interior.
Foto: Gabriel Garcia |
Efectivament, la simetria, l'equilibri i l'ordre que caracteritzen la Casa Calvet no són habituals en l'obra gaudiniana. Tot i això s'hi poden veure elements modernistes com, per exemple, els dos frontons curvilinis de l'acabament de la façana, el balcó amb tribuna de vidre i forjats que sobresurt per sobre de l'entrada o la forma dels altres balcons. Les columnes que flanquegen l'entrada recorden bobines de fil, i constitueixen una al·lusió al negoci tèxtil de la família Calvet.
Com a element curiós cal destacar també, dalt de tot de la façana, els bustos dels tres sants patrons de Vilassar de Dalt, d'on eren els Calvet: Sant Pere Màrtir (en honor del pare del propietari), Sant Genís d'Arle i Sant Genís de Roma.
El sector més personal i creatiu de Gaudí a la Casa Calvet és la façana posterior, que no té cap referència estilística, però que desenvolupa una solució original al problema de les galeries, fet que l'apropa a la funcionalitat de les façanes racionalistes.
Foto: Gabriel Garcia |
Foto: Gabriel Garcia |
Més informació clica aquí
Que el 2013 ens permeti seguir llegint i poder aprendre els detalls de les joies modernistes que ens presentes, gràcies pel teu blog.
ResponEliminaRosa Bruguera
Gabriel, quantes coses he après amb el teu blog!M'agraden els teus detalls i les teves precisions sobre els edificis emblemàtics de Barcelona. Que tinguis un bon any.
ResponEliminaJaume Roig
Hi visc a prop i la veig sovint. No és gaire coneguda tot i ser d'en Gaudí per què no té la gosadia d'altres obres seves però és molt bonica. Valdria la pena anar al restaurant.
ResponElimina