dilluns, 12 de novembre del 2012

Casa Comalat


Nom: Casa Comalat
Adreça: Avinguda Diagonal 442, Barcelona
Arquitecte: Salvador Valeri i Pupurull
Any de construcció: 1906 al 1911
Accés: Prohibit


La casa Comalat només té entrada per la Diagonal  -la façana principal- i té una façana posterior en el número 316 del carrer de Còrsega. És una obra insòlita, construïda entre 1906 i 1911, amb clares influències gaudinianes. Destaquen especialment les façanes: la principal, simètrica i urbana (molt recarregada), i la posterior  (molt original), policromada i decorada amb unes curioses galeries de fusta amb persianes i ceràmiques de colors. L'interior no és menys espectacular: a més dels esplèndids paviments de mosaic, compta amb un mobiliari exquisit, de formes extremades, en particular els bancs i els llums del vestíbul. L'escala que dóna accés als habitatges és com un esclat de colors i formes que omplen totes les parets i sostres.

L’edifici porta el nom del propietari, el senyor Comalat, un prestador que va encarregar l’edifici a Salvador Valeri i Pupurull (1873-1954), un arquitecte coetani a Gaudí. 

Es tracta d'una obra del modernisme tardà, és per això que està concebuda com una casa decorativista, amb molta ornamentació en quasi tots els racons. L’edifici, a més, amaga una planta que conserva tots els elements decoratius originals, així com la cuina i altres espais, i on fins i tot es pot trobar una petita font.


Foto: Gabriel Garcia

En la seva part baixa, la porta és de fusta amb forja de ferro i als seus costats es troben dos grans balcons de gran originalitat, que fan evocar elements orgànics i tenen certa semblança gaudiniana amb la casa Batlló. Una tribuna central correguda es troba entre els pisos principal i primer, coronada amb un pinacle afilat. La resta de la façana es compon de balcons amb les seves bases decorades escultòricament i les baranes de ferro forjat de gran curvatura. La part superior de la façana està rematada per una obertura calada i amb gran ornamentació floral tallada en pedra en tot el seu voltant i coronada per la part posterior de l'obertura, per una torre amb forma de gorra de arlequí revestida amb ceràmica vidriada de color verd (pel meu gust massa barroca i sobrecarregada com si l'arquitecte hagués volgut posar-hi de tot i abundosament)

Foto: Gabriel Garcia
Pel que fa als vitralls, un dels elements que crida més l’atenció quan s’observa l’edifici des del carrer, els va realitzar l’empresa Rigalt i Granell, que també va treballar en la decoració del Palau de la Música o la Casa Lleó-Morera, entre d'altres.


La Casa Comalat és un espai inaccessible al públic, un dels tresors del modernisme de Barcelona que, de moment, continuarà amagat. BTV és l’única televisió que hi ha pogut entrar fins ara. Cliqueu ací per veure el vídeo.

Després  de  nou mesos  de  restauració,   la façana  posterior mostra   el   seu    aspecte    original,   que    permet     admirar l'extraordinari treball artesanal i el color del mosaic, el vidre i la fusta.



1 comentari:

  1. Gabriel, em va interessar molt tot el que vas dir dimarts passat durant el dinar i avui he estat llegint el teu blog. És d'agrair la precisió a l'hora de situar els edificis i la seva història. He gaudit especialment de la Casa Comalat i del vídeo de BTV. Gràcies!
    M. Carmen Juan

    ResponElimina